Slider Safe Laser 100% veilig.png

HEB IK ARTROSE?

Pijn

Bij artrose kunnen verschillende soorten pijn optreden:

  • Als je na een periode van rust (zitten, liggen of staan) weer in beweging komt voelt het gewricht pijnlijk.

  • Bij het belasten of gebruiken van het gewricht. De pijn ontstaat geleidelijk en verergert vaak in de loop van de dag of van de activiteit. Het is voor artrose ook heel herkenbaar als de pijn de dag of nacht na veel inspanning sterker toeneemt. In een verdere fase van artrose komt de pijn ook in rust voor. Het is daarom belangrijk om op tijd in te grijpen en de juiste behandeling te kiezen zodat de pijnklachten niet elk jaar toenemen.

  • Als het gewricht ontstoken raakt. Dit is herkenbaar als het gewricht warm, licht gezwollen en soms een beetje rood is.

Stijfheid

 Bij artrose is stijfheid vaak heel herkenbaar.

  • Als je een periode in dezelfde houding hebt gezeten voelt het stijf als je weer in beweging komt.

  • In de ochtend komt stijfheid door artrose vaak voor. Deze stijfheid treedt ’s morgens op bij het opstaan en verdwijnt meestal snel.

 

Krakende gewrichten

Je gewrichten maken soms een krakend geluid (crepiteren) bij beweging. Bij artrose komt dit veel voor en is op zichzelf niet schadelijk.

Zwelling en instabiliteit

Het komt bij artrose vaak voor dat het gewricht licht gezwollen of warm is na overbelasting. Door benige uitsteeksels (osteofyten) kan je gewricht ook dikker aanvoelen. Deze benige uitsteeksels rekken het botvlies op en irriteren het gewrichtskapsel. Het gewricht voelt vaak ook instabiel aan.

 

Veranderingen in lichaamshouding

Als je niet tijdig ingrijpt bij artrose kan de artrose doorzetten en kan de stand van de botten ten opzichte van elkaar veranderen, waardoor houdingsafwijkingen kunnen ontstaan. Dit is herkenbaar als je knieën bijvoorbeeld meer naar buiten gaan staan. Hierdoor belast je ook andere gewrichten, pezen en spieren.

 

Door pijn, stijfheid en veranderingen in het gewricht kun je vaak minder goed bewegen. Je kunt bijvoorbeeld je knie niet meer volledig buigen of strekken, je kunt geen hoge hakken meer dragen, je kunt geen lange wandelingen meer maken of je bent misschien zelfs afgekeurd en kunt niet meer werken. De ongemakken die artrose met zich meebrengt beperkt je leven enorm. Het is belangrijk om te voorkomen dat artrose erger wordt en je steeds meer beperking ervan ervaart.

Een huisarts kan artrose meestal aan de klachten herkennen. Hij/zij vraagt naar de klachten en onderzoekt het gewricht.

 

Het is niet nodig om een röntgenfoto te laten maken om artrose vast te stellen. Artrose is niet altijd te zien op een foto. En soms is er artrose op een foto te zien terwijl iemand geen klachten heeft. De ernst van de pijn heeft vooral te maken met de veranderingen van het gewricht en deze zijn op een röntgenfoto niet te zien. Hierbij is te denken aan de ontsteking van het slijmvlies van het gewricht.

HOE WORDT ARTROSE AANGETOOND