Een nieuwe kijk op de oorzaak

van Artrose

De oorzaak van artrose is tot nu toe nog onbekend in Nederland. Het advies voor de behandeling van artrose is daarom altijd:

  • in beweging blijven

  • pijnstillers

  • ontstekingsremmende injectie

  • prothese

 

Deze adviezen voor het behandelen van artrose, exclusief in beweging blijven, zijn gericht op het behandelen van het symptoom.  Deze adviezen zorgen er niet voor dat het lichaam zelf weer gaat herstellen en daardoor pijnvrij wordt. 

Artrose is een verandering in het gewricht wat is ontstaan door degeneratie. Degeneratie begint in de cel. Elke cel bevat meerdere mitochondriën, de energie-fabriekjes van je lichaam. In de mitochondriën worden zuurstof en voedingsstoffen verwerkt naar ATP, de energie van je lichaam. Alle organen en weefsels hebben ATP nodig om te functioneren: spiercellen om aan te spannen, kliercellen om hormonen te maken, zenuwen om informatie voort te geleiden en organen om neurotransmitters en enzymen te maken. Voor al die biochemische reacties zijn verschillende grondstoffen nodig en zuurstof is de belangrijkste grondstof.

In onderstaande video is de elektronenoverdracht in de binnenste membraan van de mitochondrien te zien. Deze elektronenoverdracht is een ontzettend belangrijk proces in het lichaam met eindproduct ATP. 

Het cytochrome-c oxidase enzymcomplex is het laatste enzym in de elektronenoverdracht in de binnenste membraan van de mitochondriën. In bovenstaande video is te zien dat "Cyto C" cruciaal is voor de aanmaak van ATP.  Zuurstof moet dit enzym passeren voordat het verwerkt kan worden naar energie (ATP) en de cel zijn functie kan uitvoeren. Een functie van de cel is o.a. regeneratie ofwel het vernieuwen van je cellen. Zonder dat je het doorhebt vernieuwt een mens zichzelf continu. Op celniveau zijn we zelfs elke twee tot drie maanden een compleet ander mens. Cellen zijn dus continu in beweging maar zonder voldoende ATP stopt deze beweging en vernieuwing. Dit is het moment dat regeneratie veranderd in degeneratie. Hierdoor worden weefsels, cellen, kraakbeen en capillairen niet meer vernieuwd, ligt het gebied stil en ontstaan er langzaam klachten. Je herkent het vast wel dat je 'opeens' last hebt van klachten. Eigenlijk heeft deze klacht zich al jarenlang in het lichaam ontwikkeld.

 

Het is voor je gezondheid en het herstel van je klachten belangrijk om een degeneratief gebied om te vormen naar een regeneratief gebied. We gaan hier nog wat dieper op in:

1200px-Cytochrome_C_Oxidase_1OCC_in_Memb
Cytochrome c oxidase enzym.gif

Cytochrome C oxidase enzym

Stikstofmonoxide.png
Formule stikstofmonoxide.jpg

Stikstofmonoxide (Nitric Oxide)