Effect van low-level lasertherapie bij patiënten met chronische knieartrose

De Nederlandse vertaling staat onderaan het onderzoek.

NEDERLANDSE VERTALING:

De resultaten lieten significante verbeteringen zien in alle beoordelingsparameters in beide groepen in vergelijking met de uitgangswaarde. De actieve lasergroep vertoonde significante verschillen in pijnintensiteit in rust en beweging, kniefunctie en looptijd in vergelijking met de placebogroep.

Conclusie: Daarom leek LLLT een effectieve modaliteit te zijn voor pijnverlichting op korte termijn en functieverbetering bij patiënten met chronische knieartrose.


Het doel van deze studie was om het effect van low-level lasertherapie (LLLT) op pijnverlichting en functionele prestaties te onderzoeken bij patiënten met chronische knieartrose (OA). Veertig patiënten met knieartrose werden willekeurig ingedeeld in actieve lasergroep (n = 20) en placebo-lasergroep (n = 20). Het gebruikte LLLT-apparaat was een Ga-As-diodelaser met een uitgangsvermogen van 50 mW, een golflengte van 850 nm en een straal met een diameter van 1 mm. Acht punten werden bestraald en kregen een dosering van 6 J / punt gedurende 60 seconden, met een totale dosering van 48 J / cm (2) in elke sessie. De placebogroep was identiek maar werd behandeld zonder uitstoot van energie. LLLT werd gedurende een periode van 4 weken twee keer per week aangebracht.

Methode: Uitkomstmetingen omvatten pijnintensiteit in rust en bij beweging op visuele analoge schaal, kniefunctie met behulp van Western Ontario McMaster Universities Osteoarthritis Index-schaal en ambulatieduur. Deze metingen werden verzameld bij aanvang en na de interventie.


Klik hier voor het hele onderzoek20 keer bekeken0 reacties