Pijnklachten en stijfheid lease.png

WAT IS ARTROSE?

In Nederland hebben bijna 1,5 miljoen mensen artrose. Artrose kan in alle gewrichten optreden. De meest voorkomende vormen van artrose zijn knieën, de heupen, de handen/vingers , de grote teen, de nek en de onderrug. ​"Artrose is het proces waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat; kraakbeen degeneratie. In de volksmond wordt het ook wel slijtage genoemd maar die term is niet helemaal terecht. De term slijtage laat ons denken dat de kraakbeenlaag afslijt door bijvoorbeeld het schuren van het oppervlak, maar dit is niet het geval. Kraakbeendegeneratie betekent dat de afbraak van de kraakbeencellen sneller verloopt dan de aanmaak. Hierdoor neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. De kraakbeenlaag wordt hierdoor niet alleen dunner, ook de dichtheid van het kraakbeen wordt minder." 

Artrose_gezond_en_artrotisch_gewricht.jp

In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Er zit een schokdempend laagje kraakbeen rondom de uiteinden van de botten zodat de botten soepel langs elkaar heen glijden bij beweging. Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door het gewrichtskapsel en banden. Er zit een slijmvlieslaag aan de binnenkant, ook wel synovium genoemd. Deze slijmvlieslaag produceert synoviaal vocht dat werkt als een smeermiddel.

artrose visueel.jpg

De lagen kraakbeen worden bij artrose dunner, zachter en poreuzer. Het kan ook voorkomen dat het kraakbeen volledig verdwijnt, dan schuiven de botten direct over elkaar. Het bot onder het kraakbeen kan dikker en breder worden. Aan de randen van het gewricht vormen zich osteofyten, dit zijn benige uitgroeisels. Dit heeft als doel om het oppervlak breder te maken, zodat de druk beter verdeeld kan worden. Deze osteofyten kunnen de bewegelijkheid van je gewricht beperken. Mogelijke ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht kan ook leiden tot pijn, lichte zwelling of warmte van het gewricht.